O životě bez hormonální antikoncepce s Adélou Kazdovou (Novákovou)

Jsou to už téměř čtyři roky, kdy vznikla kniha "ŽIVOT BEZ HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE" a za těch pár let se toho mnoho událo. Právě proto vznikl rozhovor s Adélou Kazdovou (Novákovou), autorkou knihy i stejnomenného projektu, o tom, co jí do života přinesly.

 DSC_0781_upr

Kdy jsi začala uvažovat o napsání knihy a co tě k tomu vedlo?

Projekt Život bez hormonální antikoncepce byl takový dost spontánní nápad nebo lépe řečeno vize, která se mi jedno dne zjevila. Cítila jsem velkou potřebu tvořit za sebe. Bylo v roce 2016 , měla jsem  28 let a zvažovala jsem, co bych skutečně mohla předávat dál, v čem se cítím dobře a více-méně zkušeně. Díky Facebookové skupince "Přirozená antikoncepce" mě téma antikoncepce hodně oslovilo a říkala jsem si, že už pěknou řádku let žiju bez ní a jak je to fajn! A tady vznikl nápad, předávat ženám svou zkušenost a spojit podobně smýšlející ženy, které našly svou metodu antikoncepce bez umělých hormonů. Vytvořila jsem podobnou FB skupinku a začala ženy zvát a oslovovat až se našlo kolem 40 příběhů žen a já mohla začít tvořit knihu.

Mohla bys nám obsah knihy nějak jednoduše a stručně přiblížit? O čem to je? 

Kniha je z větší části zaplněná příběhy žen s jejich cestou k antikoncepci bez hormonů. Velmi osobně a často intimně ve svém příběhu sdělují, jak to měly ony, co je motivovalo k tomu, vyměnit hormonální antikoncepci v jakékoli podobě za přirozenější formu. Spousta žen sdílí i formu antikoncepce, kterou v době napsání příběhu užívaly, jaké zkušenosti s ní mají a také, co jim právě užívání HA způsobilo. Jsou to často dramatické až dojemné příběhy, ve kterých si myslím, že se najde téměř každá žena. Druhá část knihy je tvořena formou rozhovorů s odborníky z lékařského, farmaceutického, alternativního i sociologického pohledu právě na oblast antikoncepce u nás. Bonusem je pak bylinkový recept na obnovu hormonální rovnováhy po vysazení hormonální antikoncepce. Knihu vnímám jako z větší části autobiografickou a z menší odbornou, tak aby byla uchopitelná pro široké publikum.

20170924_114434-1024x768
Na fotografii je kniha Život bez hormonální antikoncepce, Lunář® - kruhový diář a bazální teploměr

Společně s knihou vznikl i cely projekt život bez HA. Co je cílem projektu?

Uvedla bych to trošku na pravou míru. Jako první vznikl projekt Život bez HA, ve kterém jsem oslovovala ženy i odborníky z různých oblastí se zaměřením na antikoncepci. Zvažovala jsem, jakou formou jít, jestli vydat tištěnou verzi knihy nebo elektronickou podobu, a nskonec vznikly obě. Projekt se s knihou rozvíjí dál, ale stále jeho hlavní gró zůstává u sdílení - jak žít bez HA, jakou možnost antikoncepce zvolit, proč vůbec. Dále právě PROČ v sobě nese i informaci proč neužívat hormonální antikoncepci.

Musela si na cestě tvorby knihy překonávat nějaké překážky?

Ano, bylo jich opravdu spousta. Celou knihu zpětně vnímám jako ztělesnění toho, že i přes velké překážky může kniha vzniknout. Na začátku jsem řešila finanční situaci, jak knihu vůbec dostat na trh, odkud vzít peníze. Bohužel jsem zvolila špatnou strategii při crowdfundingové kampani, ale nevzdala jsem to a vydání si nakonec financovala sama za pomocí jednoho menšího vydavatelství. Další překážkou bylo vyjít i s takovým citlivým tématem na světlo a zvolit způsob komunikace, který by mi byl příjemný. Tohle asi nešlo moc vidět, to jsem řešila hodně v sobě osobně a vlastně musím říct, že sociální sítě mi v tom hodně pomohly. Jak “být vidět”, tak postupně se tématu otevírat i v sobě a veřejně. Také jsem řešila, jak si i při zaměstnání najít čas na celý proces knihy. To bylo často bolavé téma, protože jsem čas věnovala hodně knize a už méně rodině a partnerovi. Takže i tohle byl proces a vlastně stále je.

Jak hodnotíš zpětně celý proces vzniku projektu a knihy?

Zpětně to vidím tak, že nebýt mého velkého zápalu a nadšení v době, kdy mi přišla vize a nepustit se hned do tvorby, kniha by určitě nevznikla. Velké plus vidím v tom, že jsem žena, která jde do akce. Často dost narychlo a “po hlavě”, ale myslím si, že je to nezbytná vlastnost, aby opravdu věci vznikly. Až po pár letech si uvědomuji, že je to opravdu stále citlivé téma jak pro veřejnost, tak pro mě samotnou. V současné době mám 10m chlapečka a spolu s mateřstvím zjišťuji, jak se mi o některých věcech mluví líp a některých zase hůř, nebo už je nevidím jako tak zásadní ke sdílení. Vlastně v současné době jsem se díky mateřství od ženských témat trošku odchýlila, což je myslím běžné hlavně pro novopečenou maminku. Nacházím k nim opět cestu přes dítě.

DSC_9613_upr

Jak moc ovlivnila kniha a celý projekt tvůj osobní život?

Myslím, že zcela zásadně. Díky tomu, že jsem se zplna hrdla pustila do citlivého tématu, jsem se posunula v životě hodně dál. Ze stydlivější “holky” jsem se stala více sebejistější, ale také otevřenější jiným názorům. Stále je ve mě ta hlavní iniciátorka života bez umělých hormonů a v žádném případě bych neměnila. Každé ženě doporučila jít touto cestou, ale i díky porodu jsem v sobě z velké části vyřešila to, že i tohle může mít každá z nás jiné a je to tak v pořádku. Vnímám, že kniha mi přinesla velké zadostiučinění v tom, že když se do něčeho pustím, umím nejen jít do akce, ale i celý proces dotáhnout do konce. To mi dalo opravdu hodně. Díky projektu jsem objevila a navázala kontakt se spoustu úžasných a spřízněných žen i několika mužů. Zjistila jsem, že takto může úplně běžně žít spousta lidí a nemusíme to vůbec považovat za nějakou alternativu nebo “něco extra”. Život bez HA je podle mě cesta každé ženy, která ve svém životě chce žít podle svého bez nejmenšího omezení i v tak citlivé oblasti, jakou antikoncepce je. A je to běžné a opravdu normální.

Čemu se ve svém životě nyní nejvíc věnuješ? Čím  dobíjíš baterky a jak relaxuješ?

Jak jsem už zmiňovala, momentálně jsem na maminkovské “dovolené” a tak největší část pozornosti věnuji péči o malého Damianka, naší domácnost a manželství. Trošku jsem z role věčné podnikatelky přešla do pečovatelské role a v současnosti zvažuji, jak celý projekt pojmout tak, abych se v něm opět hodně našla. Jsem velkým příznivcem udržitelného života v souladu s přírodou a podnikáním v této oblasti. Proto mě hodně oslovila společnost Scuk.cz eshop s farmářskými produkty a přírodní drogerií a kosmetikou.  V naší blízkosti ještě žádná výdejna není a tak jsme se společně s manželem odhodlali ji u nás zařídit. Máme tak každý pátek o zábavu postaráno a musím říct, že mi to momentálně dává velký smysl. Nakupovat pomaleji, ale s podporou zdravějších lokálních potravin i ekologické domácnosti. Cítím, že i tohle je můj "Život bez hormonální antikoncepce", který nyní žiju, dobíjím se jím a hezky jde skloubit i s péčí o malé dítě. Procházky, jóga, četba a postupně i nová tvorba jsou mou hlavní relaxací. Také jsem moc ráda, že v mém okolí je spousta jiných maminek nebo podobně naladěných žen a tak mám pocit, že jsem v tom svém jak fyzicky, tak psychicky.

IMG_2320_upr
Na fotografii je kniha Život bez hormonální antikoncepce, látkové intimky Forlady a antikoncepční pesar Caya Diafragma

A poslední otázka se týká antikoncepce S ohledem na tvůj projekt, je jasné, že se ptáme na antikoncepci nehormonální. Jakou metodu nyní používáš?

To je otázka přímo do pléna. Po porodu jsem dost zvažovala, jak téma antikoncepce znovu pojmout. Zatím jsem nepřišla na nic jiného než stejnou možnost, jakou jsem měla před ním. Hodně mě oslovila Symptotermální metoda přirozeného plánování rodičovství SENSIPLAN u nás známější jako Přirozená antikoncepce. Takže se znovu vracím k sledování teploty a děložního hlenu, tedy určení plodných a neplodných dnů. Je to jako by s ní člověk začínal skoro od začátku. S tím rozdílem, že už ji trošku více znám, ale je potřeba přece jen si její pravidla zopakovat. Zatím ji 100 % jako antikoncepci nemám, spíše se na ni navnímávám a párkrát do měsíce si údaje zapíšu. Jinak stále používáme pánskou ochranu a přerušovanou soulož. Takže úplně nějakou novinku po porodu u sebe necítím jako jinou antikoncepci, ikdyž kdo ví. Třeba postupně přijdeme na chuť i pesaru. :-)

Kazdova (6 of 41)_upr

Adéla Kazdová Nováková je autorkou knihy "Život bez hormonální antikoncepce" a propagátorkou nehormonální antikoncepce.

Redakce Pesar.cz