Kyselá vagína = šťastná vagína. Aneb jak je to s tím optimálním PH.

Víte, kdy vám zaručeně zmizí sladký úsměv z tváře a budete se cítit podrážděně? Když nebude dostatečně kyselá vaše vagína. Úporné svědění, pálení v pochvě, bolest při milování. Fakt nepříjemné potíže, které se navíc mohou často vracet. Jak se jim preventivně vyhnout a co dělat, když už vám komplikují život? Zajistěte ve své vagíně optimální hodnoty pH. Zní to složitě? Možná vás překvapí, co všechno můžete udělat sama hned teď.

kysela_vagina

 

Kyselí obránci vašeho intimního zdraví

Zdravé prostředí ve vagíně je kyselé. Mohou za to přátelské baktérie Lacobacillus, které v poševní sliznici vyrábějí kyselinu mléčnou. Taková mikroflóra, s hodnotami pH v rozmezí 3,8 do 4,5, slouží jako obranné nádvoří před vstupem do dělohy a do nejvíce chráněných komnat s pokladem do vaječníků. Nepřátelské baktérie, choroboplodné zárodky jsou v kyselém prostředí zlikvidovány dříve, než stačí způsobit třeba vaginální mykózu, bakteriální vaginózu nebo zánět močového měchýře.
Kyselost v pochvě také snadno samoreguluje množství kvasinek v pochvě. Pokud se totiž některý jejich druh přemnoží, způsobí třeba zvlášť nepříjemnou kvasinkovou infekci (kandidózou).

129862163_2717793428534431_5220842655054574671_n

Když zavládne nerovnováha

Jak to funguje? Rozkolísat harmonii v poševní mikroflóře může řada faktorů. Třeba to, jak stres zajídáme čokoládou, křupavým bílým rohlíkem nebo opečeným párečkem. „Sladký život“ plný kyselinotvorných potravin může vést až k překyselení organismu. Tělo na příjem tohoto jídla reaguje zásadotvornou reakcí a mj. dochází i k poklesu vhodného kyselého pH ve vagíně. Není tedy náhodou, že mnoho žen trpí vaginálními potížemi po Vánocích, kdy si dopřejeme víc cukru, než se našemu tělu líbí.

Kdy dochází ke snížení správně kyselého pH v pochvě?

- Při používání běžných sprchových gelů a mýdel k intimní hygieně
- Při častém vyplachování pochvy a nesprávné intimní péči
- Při používání nevhodné intimní kosmetiky
- Při léčbě antibiotiky, chemoterapeutiky
- Při pohlavním styku s výronem semene, které má přirozeně zásadité pH
- Během těhotenství, kojení a menopauzy
- Při užívání hormonální antikoncepce

Spermie – vítaný či nevítaný návštěvník?

Někdy se mohou nepříjemné potíže „tam dole“ objevovat i po pohlavním styku. Optimální pH pochvy totiž narušuje také ejakulát, který má přirozeně zásaditý charakter. Řešením vleklých a opakujících se obtíží může být přerušovaná soulož, nebo používání bariérové antikoncepce s vhodnými antikoncepčními gely např. Caya Gel nebo Contragel Green.

gely

Kyselé prostředí ve vagině není pro spermie příznivé. Pokud nechcete otěhotnět, můžete této skutečnosti dobře využít. Přírodní spermicidní krémy a gely, které podporují kyselost v pochvě, ztěžují průnik spermií k vajíčku. Přírodní antikoncepční gel Caya Diafragma má např. kyselé pH 3,8. Obsažená kyselina mléčná a husté složení gelu zadržují spermie v pochvě a hubí je. Zároveň gel podporuje zdravou poševní mikroflóru. Díky přírodnímu složení vyhovuje i velmi citlivým ženám. Gel Caya Diafragma je spolehlivým doplňkem bariérové antikoncepce a je účinným ochráncem ženského intimního zdraví.

Co vaginální pH a hormonální antikoncepce?

Hormonální antikoncepce naopak patří k faktorům, které způsobují nepřirozené hormonální změny v těle a narušují stabilitu kyselého prostředí v pochvě. Častým problémem při užívání tzv. pilulek je i suchost ve vagíně, tělo totiž neprodukuje pro spermie životodárný (nejen) ovulační hlen. Pohlavní styk, při kterém to „drhne“ může být příčinou drobných oděrek v pochvě. Každá taková mini ranka je otevřenou bránou pro vstup baktérií a virů do těla. Další dobrý důvod, proč mrknout na výběr moderní NEhormonální antikoncepce.

caya s gelem

Co dělat, aby vaše vagína byla zdravá a spokojená?

Tím nejjednodušším způsobem, jak podpořit vaši zdravou poševní mikroflóru je kombinace zdravého životního stylu a správné intimní péče. Zkuste nahradit kyselotvorné potraviny těmi pro tělo fajnovějšími, bez nadměrného množství cukru, jednoduchých sacharidů, alkoholu a tuků. Zvláště, pokud se vám potíže často vracejí, může být úprava jídelníčku cestou ze začarovaného kruhu.

Čistota, péče a celé zdraví

Při výběru intimní kosmetiky dejte přednost takové, která podporuje přirozené vlastnosti poševního prostředí. Běžné sprchové gely či klasická mýdla mají příliš vysoké pH, zcela nevyhovující pro intimní péči. Také časté mytí, nebo výplachy narušují mikroflóru ve vagíně a vysušují sliznici, která pak neplní svou ochrannou funkci.
Pro zajištění čistoty intimních míst volte raději mezi intimní mýdla určenými přímo na intimní partie.

Pokud jste těhotná, kojíte nebo jste v přechodu, rozhodně doporučujeme používat přírodní přípravky, které stimulují vývoj přátelských bakterií a udržují zdravé pH v pochvě. Obsahují prebiotika nebo probiotika a pomáhají udržovat rovnováhu bakteriální flóry pochvy. Stačí málo, svému tělu však prokážete důležitou laskavou péči.

Pečlivě vybírejte i mezi lubrikačními a vaginálními gely. Ty vhodné mají hodnotu pH 4,5 a opravdu kvalitní lubrikanty už dokážou spolehlivě ošetřit i poševní mikroflóru.

anime

Intimní oblast bývá označována za centrum ženské energie. Je fajn vědět, že každý den můžeme svou ženskou sílu hýčkat a dopřát ji péči, která podpoří naše intimní zdraví.

129516743