Máte to #doledobry?

A znáte Loono? Tato organizace už 6 let ukazuje, jak je prevence důležitá. V týmu mají mladé lékaře, studenty medicíny a další profesionály, kteří skrze workshopy ve školách, firmách, na festivalech a skrze sociální sítě a web, vzdělávají veřejnost v oblasti prevence onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem) i reprodukčního zdraví (#doledobry).

 

jana_loono_web
Mgr. Jana Musialková Muroňová (zakladatelka Pesar.cz) a Kateřina Vacková (zakladatelka Loona) na festivalu Colours of Ostrava

 

A právě o jejich poslední kampani Dole dobrý si řekneme něco víc. Jak už název napovídá, Loono zde řeší témata jako jsou sexuálně přenosná onemocnění, neplodnost, či dosud tabuizovaná témata, jako jsou inkontinence či erektilní dysfunkce. Nevynechávají ani momentálně velmi medializované téma – antikoncepce. V dnešním článku se podíváme blíže právě na antikoncepci, která je důležitou součástí reprodukčního zdraví.

Hlavním úkolem reprodukčního systému je přirozeně rozmnožování. Pokud tedy děťátko neplánujete, jedině antikoncepce vás dokáže chránit před nechtěným otěhotněním. Jaký druh je vhodný právě pro vás? To už byste měli probrat se svým partnerem, popř. gynekologem. Avšak nezapomínejte, že antikoncepci mohou používat jak muži, tak i ženy.

 

Kampan_Dole_dobry_web
Anatomické modely, které se používají při školení reprodukčního zdraví #doledobry

 

Nejznámější mužský antikoncepční prostředek je kondom. Stačí si jej před pohlavním stykem správně nasadit na penis a „máte vystaráno”. Kondom je navíc jediná bariérová antikoncepce, která vás dokáže chránit před nákazou pohlavně přenosných onemocnění. Někomu ale tento prostředek nemusí vyhovovat, a to je naprosto přirozené. Muži pak mohou zvolit ještě jeden trvalý zákrok – vasektomii (chirurgické přerušení chámovodů) nebo celoživotní sexuální abstinenci.

Ženy pak mají mnohem více možností, jak se chránit. Ženskou antikoncepci rozdělujeme na hormonální a nehormonální. Mezi hormonální řadíme dobře známé pilulky, které se užívají každý den nepřetržitě nebo s týdenní pauzou. Jsou tu ale i další: hormonální kroužek – ten se zavádí do pochvy na 3 týdny; náplast, která se lepí na kůži každý týden; či podkožní implantát, který se zavádí na 3 roky do podkoží na vnitřní stranu paže. Ženy po porodu se pak mohou rozhodnout pro injekci, která se aplikuje 1x za 3 měsíce do svalu. Mezi některými ženami je pak oblíbené i nitroděložní tělísko. To zůstává v pochvě 3-5 let a může být hormální i nehormonální.
A tím se tedy pomalu dostáváme i k nehormonálním metodám antikoncepce. Jejich výhodou je většinou to, že nemají žádné vedlejší negativní účinky, což může být pro některé ženy stěžejní. Vybírat můžete třeba mezi ženským kondomem či pesarem, které si žena zavádí sama do pochvy. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma prostředky je, že pesar se ponechává v pochvě ještě 6 hodin po styku a je opakovatelně požitelný. Narazit můžete také na spermicidní gely, které by se však vždy měly použít společně s pesarem či jinou formou antikoncepce.

 

Caya_loono_web
Antikoncepční pesar Caya Diafragma a antikoncepční gel Caya

 

Dnešní trh toho nabízí spousty, aby si každý mohl vybírat, podle svého zdraví či podle toho, co je mu příjemné. Kromě nechtěného těhotenství vás pak vhodná antikoncepce může chránit před pohlavními nemocemi, případně riziko velmi snížit.

Pokud vás zajímají další témata, která se týkají reprodukčního zdraví, ale klidně i prevencejako takové, neváhejte navštívit web www.loono.cz/prevence/reprodukcni-zdravi

Od ledna 2021 můžete podpořit Loono přímo v objednávce na eshopu pesar.cz. Vyberte si jakýkoliv produkt a v košíku pak můžete přispět libovolnou částkou na podporu Loona.

PS: Článek vznikl ve spolupráci s Loono, které tímto chce poděkovat Pesar.cz za darované vzorky pesarů, které jsou od teď součástí edukačních Dole dobrých workshopů.

DÍKY VÁM SPOLEČNĚ S LOONO šíříme prevenci
DĚKUJEME!
Redakce Pesar.cz

 

logo_loono       doledobry-2-235x79       logo_pesar_text