"Hořká" antikoncepční pilulka. Průšvih 20. století?

​Je velmi pravděpodobné, že v dějinách bude při zpětném pohledu všeobecně rozšířené předepisování syntetických hormonů ženám považováno za největší „průšvih“ medicíny za celé století. Většina žen, které užívají hormonální antikoncepci, neví skoro nic o hormonech, které užívají, ani nejsou obeznámeny s jejich potencionálně závažnými vedlejšími účinky.

horka_pilulka_2

Hormonální antikoncepce patří údajně k nejzkoumanějším lékům v historii. Po třiceti letech experimentování (bohužel na nic netušících ženách) jsme se dozvěděli, že jsou konečně známé bezpečné dávky. Jak však oprýskává tenké pozlátko bombastické reklamy, farmaceutické kamufláže a přikrášlených klinických hodnocení, vyvstává jiný obraz, který odhaluje ničivé následky užívání steroidních hormonů na celkový zdravotní stav žen.

Jaké jsou účinky potlačování přírodních hormonů syntetickými?

Hormonální antikoncepce doslova zastavuje menstruaci: krvácení se každý měsíc spouští pouze proto, že syntetické hormony jsou na sedm dní cyklu vysazeny. Spíše než o menstruaci bychom tedy mohli přesněji hovořit o „abstinenčním krvácení“. Užívání kombinované antikoncepce zvyšuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční, rakoviny prsu a děložního hrdla, neplodnosti, cévní mozkové příhody, nutričních deficitů a vysokého krevního tlaku. K nežádoucím účinkům patří nevolnost, zvracení, migrénové bolesti hlavy, přecitlivělost prsů, přibývání na váze, změny zájmu o sex, deprese, vypadávání vlasů, růst ochlupení v obličeji, krevní sraženiny a zvýšený výskyt vaginitidy. Ženy s anamnézou epilepsie, migrény, astmatu či srdeční choroby mohou zaznamenat zhoršení symptomů. Mnoho těchto účinků přetrvává dlouho po vysazení prášků.

Existují jiné možnosti ochrany před otěhotněním?

Nepochybně stále ještě nebyly v plném rozsahu zjištěny dlouhodobé účinky hormonální antikoncepce v jakékoli podobě, nemluvě o případném dopadu na příští generace. Opravdu se tato forma antikoncepce tak vyplatí, že za ni ženy musejí platit tak vysokou cenu na tělesném, emočním a duševním zdraví?

Depositphotos_29024279_s-2015

 

Většina žen si položí otázku: „Jaké jsou tedy přírodní alternativy užívání hormonálních antikoncepčních preparátů“? Jistě jsou účinné bariérové metody, jako je pesar, cervikální klobouček, kondom a spermicidy. Skutečně zásadní odpověď na tuto otázku však vyžaduje, aby žena hlouběji pochopila, jak funguje její tělo a přirozené cykly. Znamená to naučit se rozpoznávat různé příznaky plodných a neplodných dnů. Mít vládu nad vlastní plodností znamená mít důvěrný vztah k vlastnímu tělu. Vyžaduje to zodpovědný přístup k pohlavnímu styku a také schopnost komunikovat s chápavým a vnímavým partnerem. Rozhodně je to naprosto jiný přístup oproti způsobu, jakým většina žen řeší otázku antikoncepce – a také sexuálních vztahů. Může vyžadovat větší úsilí, ale je nesmírně prospěšný.

Text je výňatkem z knihy Sellman Sherrill: Doba jedová 4 - Hormony