Vaginální dilatátory vám pomohou s léčbou vaginismu a dyspareunie

Bolest ženských intimních partií by rozhodně neměla být tabu. Stále více žen trpí bolestí při běžném gynekologickém vyšetření či snaze o průnik penisu a stydí se o tom mluvit. To je ale velká chyba. Žádná žena nemusí být odsouzena k utrpení. Každý problém má své řešení, v tomto případě jím jsou vaginální dilatátory v kombinaci s léčbou nitra. Pojďme si o tom říci více.

mceclip0b

Až 20 % žen je postiženo dyspareunií. Při dyspareunii dochází během a po pohlavním styku k napětí, ostré bolesti, nepříjemnému svědění a pálení. Neléčená dyspareunie se přitom může změnit ve vaginismus. Při vaginismu dochází k bolestivému stažení poševních svalů a tím je ztížen nebo zcela znemožněn průnik do vagíny.

Všechny tyto nepříjemné pocity vedou například k oddalování nebo naprostého vzdání se sexuálního života se svým partnerem, což často může vést až k psychickým problémům obou z partnerů nebo dokonce rozchodu či rozvodu. Přitom existují jednoduchá a trvalá řešení, která ženě pomohou uvědomit si a vědomě procvičovat své vaginální svaly, aby k takovým situacím nedocházelo.

Příčiny bolestí mohou být:

- vaginismus
- zjizvení po porodu či nástřihu
- zúžení či zjizvení tkáně po gynekologické operaci
- dlouhodobé ozařování nebo chemoterapie
- onemocnění poševní sliznice
- psychické problémy
- endometrióza


Co je dyspareunie?


Mnoho žen trpí v průběhu svého života během pohlavního styku bolestmi. Ty se mohou objevit jak z mechanického poškození tkáně (například při zranění, po porodu, operaci), tak z důvodu onemocnění (záněty, cystitida, endometrioza, atd.) či z emocionálních důvodů (stres, sexuální obtěžování, zneužívání, aj.). Dyspareunie je trvalá nebo opakující se genitální bolest, která se může objevit před, během nebo po pohlavním styku. Dělí se na palčivou a hlubokou, krátkodobou a dlouhodobou. Může trvat až několik hodin. Nemusí ji zapříčinit jen pohlavní styk, ale například i použití tamponu. Dobrá zpráva je, že se tyto nepříjemné obtíže dají léčit.

mceclip2b


Co je to vaginismus?


Mezi veřejností je tato porucha poměrně málo známá, přestože se jedná o velmi zásadní problém, který ztěžuje život velkému množství žen. Jedná se o mimovolní kontrakce svalů hráze, které vedou k znesnadnění nebo dokonce úplnému znemožnění zavedení tamponu během menstruace, zrcátka při gynekologickém vyšetření či penisu. Bolest související s vaginismem se často objevuje při pokusu o penetraci. Právě při tomto aktu se vstup do pochvy křečovitě uzavře, aniž by jej žena mohla ovládat. Za vaginismem se většinou skrývá nějaké trauma. Mnoho žen se z těchto důvodů sexuálního života zcela vzdá. Není ale důvod!

K vyléčení z vaginismu i dyspareunie přitom stačí poměrně málo. Na straně jedné jde především o práci z psychologického hlediska, a sice na odstranění případných sexuálních blokád, které si žena v sobě může nést ze sexuálního napadení, pochybností o své roli ženy či z puritánské výchovy v rodině. Je tedy nutné nejdříve léčit duši a až pak tělo. Říká se, že vaginismus je pro ženu silnou zprávou, že došlo k absolutní ztrátě sebelásky.
Na straně druhé jde poté o pomoc sama sobě pomocí domácího cvičení s vaginálními dilatátory. Ty se vyrábějí v různých velikostech a průměrech, a jsou určeny právě k uvolnění a zvětšení vchodu do pochvy.

 

Varianty dilatátorů

Léčba vaginismu či dyspareunie vyžaduje zodpovědný přístup a trpělivost. Jedině tak se poševní svaly uvolní a umožní vám tak postupně zcela ovládat svalovou kontrakci.

Cvičení s opravdu kvalitními, silikonovými vaginálními dilatátory Vagiwell německé výroby je snadné, jen vyžaduje pravidelnost, trpělivost a vůli. Tyto pomůcky se prodávají ve 3 variantách: Vagiwell Premium po 5 kusech, Vagiwell Large po 3 kusech a Vagiwell Small po 3 kusech.

Vagiwell Premium obsahuje 5 velikostí vaginálních dilatátorů, které jsou určeny k léčbě vaginismu a dyspareunie. V sadě Vagiwell Large jsou 3 kusy dilatátorů, od střední velikosti po největší. Tyto dilatátory se používají v případě sestupu orgánů, během a po operacích, při rakovině a ozařování, ale také po operaci pochvy, kdy vzniká zúžení či zjizvení. Vagiwell Small obsahuje kombinaci třech nejmenších dilatátorů, které se používají jako podpůrná léčba po epiziotomii nebo po natržení hráze.

 

Cvičit, cvičit a zase cvičit

Dilatátory se zavádějí postupně do pochvy. Lze je zavést buď pohodlně a snadno vleže na zádech s pokrčenými koleny, nebo ve stoje s jednou nohou na židli. Pro naprosto snadné zavedení je vhodné vstup do pochvy a vaginální dilatátor zvlhčit lubrikačním gelem na vodní bázi.

Po zavedení tak hluboko, jak to cítíte za přijatelné, je třeba dilatátor ponechat pár minut uvnitř pochvy bez jakéhokoliv pohybu, aby si okolní tkáně přivykly. Ležte v klidu a dýchejte, naprosto se uvolněte. Poté s ním začněte jemně hýbat 5x tam a zpět, aniž byste ho vysunuly zcela ven a pomalu aplikujte i rotační pohyby 5x doprava a 5x doleva, abyste rozšířily poševní tkáně. Ideální je takto cvičit 2x denně (ráno a večer) po dobu šesti týdnů a poté intervaly mezi cvičeními postupně prodlužovat až do doby, kdy už i poslední dilatátor ze sady zavedete bez potíží.



DOPORUČUJEME

Na začátku každé nové dilatace vám doporučujeme obnovit předchozí průměr. Pokud jste například během předchozí dilatace skončili na průměru 3, při další dilataci použijte na několik minut opět průměr 2, než obnovíte průměr 3. Dosáhnete tak postupné a bezbolestné dilatace.

 

Tipy pro snadnější zavádění dilatátorů:

- najděte si klidné místo (ideální je postel, ale máte-li pohodlný gauč či křeslo, zvolte klidně to)
- zajistěte, aby vás nikdo nerušil (platí také pro telefon, ten raději vypněte)
- dopřejte si aromaterapii, použijte svůj oblíbený parfém, esenci či olej
- dýchejte v klidu a zhluboka
- relaxujte (pusťte si klidnou hudbu, nejlépe meditační)
- představte si cíl, kterého chcete dosáhnout



Pakliže vás trápí výše popsané potíže, nebojte se, dají se vyřešit. Vaginismus a dyspareunie jsou z velké části zapříčiněny psychickými potížemi, při nichž vnitřně nemusíte přijímat sama sebe z různých důvodů. V léčbě proto bude potřeba nejspíše zkombinovat hned několik metod od léků, přes relaxační cvičení, psychoterapii, cvičení s dilatátory, sexuální terapii až po fyzioterapii. Nezapomínejte také na komunikaci se svým partnerem. Jeho pochopení, podpora a důvěra v něj jsou velmi důležité.
Budete-li trpělivá a věnujete-li si patřičnou péči, dočkáte se konečně komfortu, jaký si zasloužíte.

Autor článku: Caroline Kornelová