Pesar – poznejte výhody oblíbené nehormonální antikoncepce

Zahoďte hormonální pilulky i jednorázové kondomy a naplno si užijte sex bez obav z nechtěného otěhotnění. Pokud jste o pesaru dosud neslyšela, po přečtení článku si možná řeknete: „Jak je možné, že ho doma ještě nemám?!“ Zjistěte, proč pesar vyzkoušet, podle čeho vybrat ten pravý a jak vnímají pesar muži.

 3cover16x9
Caya Diafragma, FemCap Pesar, Singa Diafragma


Co je pesar: antikoncepce ohleduplná k tělu i přírodě

Jedná se o spolehlivou nehormonální antikoncepci, která brání průniku spermií do dělohy, nezpůsobuje alergie a je šetrná k životnímu prostředí – lze ji použít opakovaně. Antikoncepční pesar se po letech, kdy jej z trhu vytlačila hormonální antikoncepce, opět vrací na výsluní a pro své výhody je stále žádanější pomůckou proti otěhotnění.


Výhody antikoncepčního pesaru

  • Libido – vaše chuť na milování se nezmění, jako se to často děje při užívání hormonální antikoncepce.
  • Zdraví – vyhnete se zbytečným zdravotním rizikům, alergiím a vedlejším účinkům, které mnohdy způsobují jiné typy antikoncepce.
  • Cyklus – budete vnímat svůj menstruační cyklus a krvácení zůstane přirozené.
  • Milování – máte plnou kontrolu nad milováním od začátku do konce a nic neruší vaše sexuální hrátky s partnerem.
  • Používání – pesar se jednoduše zavádí i vyjímá a při styku není téměř cítit.

 

28-cover
Vaginální pesar Caya Diafragma


Vysoká účinnost a spolehlivost pesaru

Pesar, jako ženská ochrana proti početí, má sám o sobě vysokou účinnost a lze ho ještě podpořit kombinací s antikoncepčním gelem. Účinnost pesaru závisí nejvíc na správné aplikaci a liší se také u jednotlivých druhů pesarů. U cervikálního pesaru FemCap lze při správném použití dosáhnout spolehlivosti až 98%.


Jak vybrat správný pesar

Existují dva základní druhy pesarů a každý z nich má svá specifika. V přehledné tabulce zjistíte, z jakých druhů pesarů si můžete vybrat a který je pro vás nejhodnější.

Poševní pesar Caya Diafragma Cervikální pesar FemCap
Velikost pesaru
jednovelikostní pesar
3 různé velikosti
Způsob nasazení
příčně do vagíny
na čípek
Účinnost s gelem
96% 98%
Použití při menstruaci
Ano Ne
Maximální doba zavedení
24 hodin
48 hodin
Při zakloněné děloze
Ne Ano

 

Novinka na trhu: vaginální pesar Singa Diafragma má totožné vlastnosti jako Caya Diafragma, ale liší se kruhovým tvarem a velikostí. Vyrábí se v sedmi různých rozměrech a správnou velikost vám na základě odborného vyšetření a pomocí měřicí sady stanoví gynekolog.


Co mají všechny pesary společné?

Pesary jsou vyrobeny z měkkého lékařského silikonu, a mohou je tedy používat i páry, které mají alergii na latex, ze kterého je vyráběna většina kondomů. Pesary jsou opakovatelně použitelnými pomůckami, takže i z hlediska ekologie a udržitelnosti mají velké plus. Jeden pesar můžete používat 1-2 roky v závislosti na četnosti použití. 

Velmi důležité je nevyjímat pesar z pochvy dřív než 6 hodin po styku, dokud všechny spermie neuhynou. V kyselém poševním prostředí vydrží spermie pohyblivé a oplození schopné zhruba 3 hodiny. Jinak je tomu v děloze, kde vydrží oplození schopné až 7 dní. Pesary fungují jako bariérová antikoncepce tak, že zakrývají děložní čípek, brání spermiím vstupu do dělohy a tím nežádoucímu otěhotnění.


Bezchybný sexuální prožitek

Pesar má tu výhodu, že při styku nebrání tělesnému kontaktu a nenarušuje intimní chvíli před milováním, jako je to například u navlékání kondomu. Žena si totiž může zavést pesar v několikahodinovém předstihu před plánovaným pohlavním stykem. Partneři mají pocit, jako by nepoužili žádnou ochranu a sexuální prožitek je díky tomu mnohem hlubší a intenzivnější.

Caya Diafragma
Vaginální pesar Caya Diafragma


Jak se zavádí a vyjímá pesar Caya Diafragma

Caya Diafragma se zavádí podobně jako tampon a jedná se opravdu jen o otázku chvilky. Při vyjímání stačí pesar uchopit za prohlubeň na uchycení a vytáhnout z pochvy. Celý proces si můžete usnadnit touto praktickou pomůckou, s jejíž pomocí lze vyjmout také cervikální pesar FemCap.


Jak se zavádí a vyjímá pesar FemCap

FemCap stačí uchopit mezi dva prsty, lehce zmáčknout klobouček, celý pesar mírně zploštit a zavést co nejhlouběji do pochvy širší stranou krempy tak, aby se dostal až na děložní čípek. Pak už jen uvolníte stisk a necháte pesar rozvinout.

Vyjímání je o něco složitější a vyžaduje trénink. Tento typ pesaru se vyndává za poutko a případným odklopením spodního okraje ukazováčkem, aby se zmenšil podtlak. Stačí si ale celý proces párkrát vyzkoušet a příště to zvládnete rychleji.

Jak poznat správně zavedený pesar? Není v těle cítit a neruší sexuální styk partnerů.


Pohled z druhé strany – jak vnímají pesar muži

Muži pesar většinou vůbec necítí a milování je pro ně mnohem příjemnější než s kondomem. Někteří mají také radost, že jejich partnerka nemusí polykat prášky obsahující hormony, které mají mnohdy celou řadu vedlejších účinků.

„Moje přítelkyně přišla s nápadem na změnu antikoncepce po dlouhodobých zdravotních problémech s pilulkami. Zpočátku jsem se změny obával a pesaru jsem příliš nedůvěřoval. Pár týdnů mi trvalo, než jsem si na to zvykl. Nyní ho používáme už přes pět let.“ Adam

FemCap pesar - velikostiCervikální pesar Femcap: Střední 26 mm (modrá krabička), Malý 22 mm (bílá krabička), Velký 30 mm (zelená krabička)


Kolik stojí pesar a kde ho koupit

Výhradním distributorem pesarů a další nehormonální antikoncepce je v České republice Pesar.cz. Caya Diafragmu, FemCap i Singa Diafragmu si tak můžete objednat z pohodlí domova. Cena jednoho pesaru se obvykle pohybuje okolo 1500 Kč. Vedle e-shopu pak pesary pořídíte také ve vybraných lékárnách.

 

Redakce Pesar.cz

Fotografie: Zuzana Kuncová a Monika Hánová