Evanella neboli Beacap: Proč si dát pozor na tento „pesar“ nepesar

Uvažujete o pesaru jako o přirozené antikoncepci a hledáte ten nejspolehlivější? Pročítáte diskuse a weby? Pak jste pravděpodobně narazila na produkt s dvojím názvem – Evanella neboli Beacap. Jde o necertifikovaný výrobek, který se na první pohled tváří jako ostatní pesary, ale ve skutečnosti hraje nečestnou hru s důvěrou zákaznic a veze se na dobré pověsti certifikovaných pesarů

evanella

Pravda o "pesaru" Evanella neboli Beacap

Evanellu najdete na e-shopu Pesarshop propagujícím účinné antikoncepční pesary, a to přímo v kategorii "Antikoncepce a sexuální pomůcky". Má to však jeden háček. Je snadné nevšimnout si a považovat Evanellu za něco co není. Malá chyba, která může mít velké následky.

Evanella neboli Beacap není antikoncepční pesar, pouze „intimní pomůcka pro hygienický pohlavní styk během menstruace."


Evanella vs. děravé zákony

Jako antikoncepce Evanella nesplňuje žádné legislativní požadavky. Nikdy nebyly provedeny žádné medicínské studie, které by potvrzovaly antikoncepční účinnost a bezpečnost tohoto produktu.

Společnost Pesarshop s.r.o. byla vyšetřována SUKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) a německou společností BFarm. Ale i tyto instituce jsou na toto vychytralé jednání krátké.


Žádné záruky a testování aneb ruská ruleta s početím

Otěhotníte? Ups, tak to máte smůlu. Nepoužíváte přeci antikoncepční pesar, ale menstruační pomůcku. Tímto je výrobce Evanelly z obliga. Chybí základní certifikace CE, což znamená, že výrobek nesplňuje všechny náležitosti dané směrnice (např. bezpečnost, ochranu zdraví, ochranu životního prostředí). 

Výrobci ze společnosti Pesarshop s.r.o. na svých stránkách už více než čtyři roky uvádějí stále stejnou informaci, podle které pracují na získání potřebné certifikace. Ale kde nic, tu nic. Vzhledem k náročným podmínkám certifikace a délce doby, po kterou se případ táhne, je zřejmé, že k tomu ani nedojde a dochází tak k veřejnému klamání zákazníka.

evanella_beacap_2


Jak to vlastně celé začalo? Kopie a přejmenování

V roce 2016 uvedla společnost Pesarshop s.r.o. na český trh nový výrobek s názvem BeaCap. Jednalo se o přesnou napodobeninu (kopii) amerického výrobku FemCap, s tím rozdílem, že místo poutka na vyjímání měl na stranách otvory. Výrobek byl propagován jako cervikální pesar – nehormonální antikoncepce, a to bez jakýchkoliv certifikací a klinických testů, které by potvrzovaly antikoncepční účinnost a bezpečnost.

Proti tomuto nekalému jednání se ohradila americká společnost FemCap Inc. zastoupená Dr. Alfrédem Shihatou, která podala podnět na prošetření na SUKL. Na základě toho společnost Pesarshop chytře (tedy spíš vychytrale) přejmenovala produkt na Evanella a začala tvrdit, že se jedná o intimní pomůcku pro hygienický styk během menstruace. Tím obešla legislativu, vyhnula se postihu a dál vesele pokračovala v propagaci a prodeji.

Absurdní je, že cervikální pesar se při menstruaci nesmí vůbec používat, protože při nasazení čípek zaplňuje většinu prostoru v kopuli pesaru, menstruační krev nemá kam odtékat a hrozí tak mimo jiné i syndrom toxického šoku. Na to společnost Pesarhop vyzrála prohlášením, že Evanella může být v pochvě zavedena jen 40 min, a to bez jakéhokoli ověření bezpečnosti této informace.


Parazitování na dobrém jménu pesarů Caya Diafragma a FemCap

Prodejci Evanelly využívají dobré pověsti certifikovaných pesarů Caya Diafragma a FemCap a zájmu zákaznic o tyto výrobky. I přes výslovný nesouhlas výrobců a zastavení dodávek zboží je stále prezentují na svém webu. Proč? Evanella je v dobré společnosti, což zvyšuje její důvěryhodnost i návštěvnost z vyhledávačů.

Německý výrobce Diafragmy Caya několikrát žádal Pesarshop, aby jejich produkt nebyl spojován s necertifikovanými produkty Evanella. K nápravě však nedošlo.

Naše společnost ForLady Pharma bude vždy podporovat jen výrobce, kterým jde skutečně o bezpečí a zdraví svých zákazníků. Jako výhradní zástupci německé společnosti Medintim jsme se také dostali do sporu se společností Pesarshop, která nás napadla svými hanlivými a nepravdivými příspěvky na svém webu a na sociálních sítích. Momentálně tuto záležitost řeší náš právní zástupce,“ říká Jana Musiálková Muroňová z ForLady Pharma s.r.o., která je výhradním zástupcem značky Caya Diafragma v ČR.

Důležité je, aby si žena (a obecně každý spotřebitel) mohla vybrat spolehlivý a kvalitní produkt na základě jednoznačných a pravdivých informací a nebyla matena zavádějícími sděleními. V případě tématu antikoncepce to platí dvojnásob.

femcap_kopie_beacap evanella
Porovnání originálního pesaru FemCap a jeho kopie BeaCap/Evanella. Tvar i velikost se shodují.


Tři hlavní důvody, proč si dát pozor na Evanellu neboli Beacap

Sexuální pomůcku Evanella, která se vydává za pesar, zhodnotil Dr. Alfred Shihata, jež je tvůrcem certifikovaného pesaru FemCap.

"I have seen counterfeit Beacap device, that have three major problems." (U napodobeniny pesaru s názvem Beacap vidím tři zásadní problémy.)

1) "Has no CE mark and No clinical testing and she has false claims of 98% effectiveness WITHOUT ANY proof." (Nemá označení CE, žádné klinické testy a deklaruje 98% účinnost bez jakéhokoli provedeného testu.)

2) "Material does not have the memory to open inside the vagina so it may collapse inside and will not cover the cervix, and will not be effective at all." (Materiál nemá tvarovou paměť potřebnou pro otevření ve vagíně. Může se stát, že se pomůcka zdeformuje, nezakryje čípek a nebude vůbec účinná.)

3) "Sperm may travel through the two big openings on the sides even if it coves the cervix that drastically will reduce the effectiveness rate." (Spermie se můžou dostat přes dva velké otvory po stranách dokonce i při zakrytí čípku, což drasticky sníží míru účinnosti.)

Dr.Alfred Shihata_Femcap      
Dr. Alfred Shihata, tvůrce pesaru FemCap


Nejde pouze o obchodní spor. Ve hře je mnohem víc!

Jde o důvěru, zdraví a spokojený život zákaznic. Výrobci certifikovaných produktů vynakládají značné množství času a financí na vývoj a testování, aby ženám mohli nabídnout spolehlivý a kvalitní výrobek pro jejich jistotu a komfort v intimních chvílích. Jejich odměnou je důvěra, se kterou se na ně zákaznice obracejí při výběru antikoncepce a ochrany před nechtěným otěhotněním. Pohybujeme se zde na velmi tenkém ledu, a při jeho prolomení to budou právě zákaznice, které ponesou všechny důsledky.


Jaké je řešení a šťastný konec tohoto příběhu?

Pesar/nepesar, tvářící se jako spolehlivá antikoncepce, může způsobit mnoho problémů. Legislativa je bezzubá, ale to hlavní zůstává – vy. Jedině vaše informovaná volba antikoncepční pomůcky dokáže změnit tuto zamotanou situaci. Vyberte si pro sebe to nejlepší – certifikovaný pesar, na který se můžete spolehnout.

Redakce Pesar.cz