5 důvodů proč musíte mít doma menstruační kalhotky

S menstruačními kalhotkami se na trhu roztrhl pytel. Můžete si je koupit v různých barvách, provedeních a materiálech. Ženy z celého světa si je nemůžou vynachválit. Proč si získávají na popularitě a jak fungují? Dáme vám hned pět důvodů, proč byste je měla mít doma.

menstruační kalhotky sayu

Menstruační kalhotky - boom 21. století

Možná už jste si stačily všimnout, že se na trhu objevila nová menstruační pomůcka pro ženy, spousta z vás už ji pravděpodobně má i doma. Ačkoli na zahraničních trzích se nejedná o žádnou novinku, u nás její oblíbenost výrazně roste až v posledních několika letech. Menstruační kalhotky spojují výhody ostatních menstruačních pomůcek a mohou tak sloužit jako plnohodnotná pomůcka, nebo doplněk k jiným menstruačním pomůckám.
Přestože na první pohled vypadají jako běžné kalhotky, ve skutečnosti jsou něco jako Ferrari mezi spodním prádlem a proto je ženy tak milují. Jsou totiž opatřeny nepropustnou, nebo savou vrstvou - v ideálním případě obojím.
Vybrat si také můžete kalhotky určeny na silnou, střední, nebo slabou menstruaci, speciálně upravené kalhotky na spaní, které mají prodlouženou funkční vložku, nebo bikiny.
No a kdo by nechtěl doma Ferrari? Menstruační kalhotky jsou budoucnost a dost možná jeden z nejlepších objevů 21. století. Pojďme se podívat na pět důvodů, proč by je každá žena měla mít a proč jsou poslední dobou tak oblíbené.

1. Pocit svobody a bezpečí

Jsou méně iritující než tampóny, pohodlnější než vložky a snažší na manipulaci než menstruační kalíšek. Jedním z hlavních benefitů při nošení menstruačních kalhotek je právě pocit bezpečí. Kalhotky jsou uzpůsobené tak, aby pohltily více tekutiny, než běžná vložka, nebo tampon a díky pečlivě zvoleným střihům nehrozí, že by se kalhotky pohnuly, nebo srolovaly. Typ kalhotek si můžete zvolit právě dle vaší potřeby a riziko protečení je díky kombinaci nepropustné a savé vrstvy minimální.

Tip: Výdrž kalhotek můžete prodloužit právě kombinací několika menstruačních pomůcek - pro aktivní dny tak můžete kombinovat například kalíšek a menstruační kalhotky.

menstruační kalhotky sayu - pohled

2. Snadná údržba a spousta místa v kabelce

Menstruační kalhotky jsou skladné a snadné na údržbu. Jsou tedy vhodným parťákem na cestování i do kanceláře.
Pro aktivaci savé vrstvy a z hygienických důvodů před prvním použitím vyperte kalhotky v pračce. Používejte tekutý prací prášek a perte na 40 °C nebo dle doporučení výrobce.
Během menstruace stačí kalhotky vyprat v ruce, ve studené vodě. Používejte šetrná mýdla - například žlučové, pro kalhotky s merino vlnou je vhodné například lanolinové mýdlo.

Důležité: Při praní v pračce nepoužívejte aviváž, vyhnete se tak poškození membrány. Pokud perete kalhotky v ruce zacházejte s nimi šetrně a funkční vrstvu příliš nemněte. Kalhotky nedávejte na přímo topení nebo do sušičky.

3. Jsou ekologické a zdravotně nezávadné

Věděli jste, že průměrná žena za svůj život použije 12 - 15 tisíc tamponů a vložek? To je až nepředstavitelné množství odpadu, který pochopitelně není příliš šetrný k naší planetě.
Menstruační kalhotky jsou ekologickým řešením především díky svojí dlouhé životnosti a multifunkčnosti - plnohodnotně nahradí všechny ostatní menstruační pomůcky. Navíc jsou antibakteriální a nehrozí tak podráždění vagíny, které některé ženy prožívají při zavádění tamponu. Vyhnete se díky nim i Syndromu toxického šoku, který je často spojován právě s používáním tamponů.

menstruační kalhotky sayu - 2

4. Dlouho vydrží a ušetříte

A kolik takové kalhotky stojí? Na českém trhu existuje široká škála zahraničních i českých výrobců, kteří nabízejí odlišné materiály, savost i střihy. Jedny menstruační kalhotky pořídíte zhruba za 500 - 1000 Kč. S životností kalhotek 1- 3 roky tak se tak jedná o skvělou investici. Šetříte tak svou peněženku a zároveň planetu.

Častou otázkou je, kolik takových kalhotek žena potřebuje. Odpověď však závisí na mnoha faktorech. Pokud však kalhotky používáte jako hlavní menstruační pomůcku, doporučujeme 3-4 ks.

Pokud chcete podpořit zlaté české ručičky, sáhněte po menstruačních kalhotkách od firmy Sayu, Snuggs, Meracus, nebo Bodylok.

5. Jsou ženské a sexy

Nalijme si čistého vína. Nekoupily byste si menstruační kalhotky jen kvůli tomu, že se v nich cítíte žensky a sexy i během menstruace? My ano. Dokonce je někdy nosíme i jen tak, prostě proto.
Menstruační kalhotky už dávno nejsou něco, co by nosily jen naše babičky. Vyrábí se z tenkých a příjemných materiálů, nešustí a na rozdíl od běžných vložek se v nich necítíte jako v plenkách.
Naše oblíbené jsou kalhotky od české značky Sayu, právě proto, že jsou elegantní, ženské, sexy a vyrobené s ohledem na všechny ženy - všech tvarů a velikostí. Najdete je ve verzi s krajkou, nebo hladké. S nimi bude menstruace zase o něco příjemnější.
Navíc jdou snadno kombinovat s pesarem Caya, který můžete používat jako ochranu při sexuálním styku i během menstruace.

Zkrátka a dobře za menstruační kalhotky bysme daly ruku do ohně.

menstruační kalhotky sayu - pesar caya

Autor článku: Dominika Bartoňová
Zdroj fotografií: Monika Hánová (www.monikahanova.cz) pro Sayu (www.sayu.cz)